Аналіз ефективності роботи бібліотечний гуртків та клубів


На початку цього року у міській централізованій бібліотечній системі з метою залучення читачів створено 69 гуртків та клубів за інтересами. Наскільки вдалою виявилась ця новація розбирались на сьогоднішньому розширеному засіданні ради департаменту культури.

Аналізом ефективності їх роботи розпочав засідання директор бібліотечної мережі В. В. Малінін. Наступна доповідь була присвячена результатам перевірки роботи читацьких об'єднань спеціалістами департаменту культури. Її виголосила головний спеціаліст департаменту Т. І. Міщан. Далі, присутні заслухали звіти про гурткову та клубну роботу керівників структурних підрозділів. Про роботу читацьких об'єднань центральної міської бібліотеки звітувала головний бібліограф Н. І. Слободянюк.

Члени ради департаменту культури оцінили роботу гуртків і клубів оцінили на відмінно. Звіт про роботу гуртків та клубів центральної міської бібліотеки. В центральній міській бібліотеці діють п'ять клубів за інтересами та п'ять гуртків.

Роботу КЛУБУ "Я ХОЧУ РОЗПОВІСТИ ВАМ…" розраховано на дітей середнього та старшого шкільного віку. Клуб діє під гаслом "Не згодний - заперечуй! Заперечуєш – пропонуй! Пропонуєш - зроби!". Його мета: створення умов для розкриття й реалізації духовного і творчого потенціалу у молоді. Засідання клубу відбуваються в читальному залі кожний другий вівторок місяця. За звітний період відбулось 11 засідань клубу, які відвідували 33 його члени.

КЛУБ "РАДІСТЬ СПІЛКУВАННЯ" діє на базі Реабілітаційного центру для дітей "Промінь". Гасло клубу: "Бібліотека - територія добра і милосердя". Мета: надати консультаційну допомогу з різних галузей знань, допомогти дітям з особливими потребами, використовуючи книги адаптуватися в навколишньому середовищі. Засідання клубу відбуваються один раз на місяць у відповідності до графіку занять Реабілітаційного центру. За звітний період відбулось 8 засідань клубу, які відвідували 17 його членів.

Робота КЛУБУ "ЖИВА КНИГА" розрахована на дорослих користувачів. Його гасло - "То, что мы знаем - ограничено, а то, что мы не знаем - бесконечно". Клуб створено з метою створення умов для реалізації духовного і творчого потенціалу користувачів бібліотеки. Засідання клубу відбуваються кожну першу п'ятницю місяця у залі абонементів. За звітний період відбулось 9 засідань «Живої книги», які відвідували 23 члени клубу.

Гасло КЛУБУ "АКАДЕМІЯ ЗДОРОВ'Я" - "Зроби для здоров’я крок". Він об'єднує дорослих користувачів з метою створення правильного уявлення про здоровий спосіб життя та його пропагування. Засідання клубу відбуваються в читальному залі кожну третю п'ятницю місяця. За звітний період відбулось 9 засідань "Академії здоров'я", які відвідували 10 членів клубу.

"Бідна і злиденна душа тієї людини, яка не має минулого, якій нічого почерпнути з криниці минулого". Цей вислів Олександра Довженка є гаслом роботи КЛУБУ "РІДНОКРАЙ". Клуб створено з метою популяризації краєзнавчої та народознавчої літератури; виховання підростаючого покоління на кращих прикладах історичного минулого та сьогодення рідного краю. Засідання клубу, що відбуваються кожну четверту середу місяця відвідують діти середнього та старшого шкільного віку. За звітний період відбулось 8 засідань "Ріднокраю", які відвідали 15 членів клубу.

ГУРТОК "ВЕСЕЛА МАЙСТЕРНЯ" створено з метою розвитку творчих та розумових здібностей, естетичного смаку, а також конструкторського мислення дітей. Заняття гуртка відбуваються у залі абонементів в першу та останню суботу місяця для дітей молодшого та середнього шкільного віку. За звітний період відбулось 21 заняття, які відвідували 9 гуртківців.

З метою значного поліпшення якості обслуговування користувачів, задоволення суспільних, наукових, професійних та навчальних потреб жителів міста через вивчення сучасних інформаційних технологій, створено ГУРТОК "НАВІГАТОР". Завданням гуртка є навчити основам комп'ютерної грамотності дорослих користувачів. Заняття у січні - травні відбувалися двічі на місяць, а починаючи з липня - щосереди. Ущільнення графіку пояснюється письмовим зверненням до директора обласної ради С. Кудлаєнка з проханням про навчання основам роботи на комп'ютері вчителів. За звітний період відбулось 53 заняття, які відвідували 15 гуртківців.

На базі відділу організації та використання фондів працює ГУРТОК "КНИЖКОВА ЛІКАРНЯ "БІБЛІОНЧИК". Основна його мета - навчити дітей правильно користуватися книгою, гігієні читання; ознайомити із основами палітурної справи, навчити робити дрібний та середній ремонт дитячої книги. Заняття гуртка відбуваються кожну останню неділю місяця для дітей молодшого та середнього шкільного віку. За звітний період відбулось 12 занять, які відвідували 6 гуртківців.

Мета роботи гуртка "Вікно в природу" - виховання екологічно свідомої особистості через організацію цікавої еколого-натуралістичної роботи з гуртківцями, їх участь у дослідницькій роботі та природоохоронних акціях, допомога новому поколінню в усвідомленні себе частинкою світу, у якому ми живемо. Заняття гуртка відбуваються в перший та третій четвер місяця для дітей молодшого та середнього шкільного віку. За звітний період відбулось 19 занять, які відвідували 7 гуртківців.

З метою сприяння вивченню англійської та німецької мови створено гурток "Мовна скарбничка". Робота гуртка ґрунтується на двох проектах як на двох "китах". "Через досвід до успіху!" - так називається один з проектів Вінницького обласного благодійного фонду "Бригантина". Волонтери проекту надають послуги "безкоштовного репетитора" з різних шкільних предметів та створення клубів за інтересами. Такі заняття проводяться на базі міських бібліотек. Зокрема, в читальному залі центральної міської бібліотеки волонтерами "Бригантини" започатковано роботу гуртка "Мовна скарбничка". Серед волонтерів - 18-річна Анастасія, вокалістка вінницького гурту "Rapira" та викладачі іноземних мов загальноосвітньої школи № 4. "Заочний абонемент (Україна)" Гете-інституту - ще один проект, покладений в основу діяльності гуртка "Мовна скарбничка". В рамках останнього проекту заняття проводить учитель англійської та німецької мов гімназії № 6 (по сумісництву бібліотекар філії № 6) Матіюк Дмитро Володимирович. За звітний період відбулось 33 заняття, які відвідували 10 гуртківців.

Ефективність роботи читацьких об'єднань аналізує директор ВМЦБС В. В. Малінін. 

Головний спеціаліст департаменту культури інформує присутніх про результати перевірок діяльності гуртків і клубів за інтересами.

Заступник міського голови В. Є. Балицька дякує колективу Вінницької міської ЦБС за плідну роботу.

Члени ради департаменту культури знайомляться з роботою читацьких об'єднань.




Коментарі