Любо нам гратися...

Як зробити іграшку своїми руками дітей вчать: керівник гуртка Т. А. Мазур (справа) та бібліотекар 2-ї категорії абонементу для дорослих Т. В. Калюжна. 

Гарні іграшки можна створити і своїми руками - в цьому переконалися діти, які відвідують гурток "Весела майстерня". Саме сьогодні відбулось заняття, присвячене створенню паперових іграшок. Історія іграшок така ж довга, як історія людства. Першими іграшками були камінчики, деревинки незвичайної форми. Поступово іграшка набувала вигляд оброблених кам'яних та дерев'яних фігурок, ляльок, брязкалець. Лялька - сама найдавніша з усіх іграшок, їй уже 5 000 років. Спочатку вона була оберегом, предметом релігійного культу.

Стародавня лялька представляла собою фігурку, що схематично зображала людину, з умовними руками і ногами. З часом лялька удосконалилася. Її почали використовувати спочатку в лялькових народних театрах, а згодом як дитячу іграшку. В стародавньому Єгипті ляльки мали справжнє волосся, рухливі руки і ноги, одяг і головні убори жерців. В античному світі ляльки виготовляли з воску, глини, слонової кістки та яскраво розфарбовували.

У XVII столітті ляльки стали виготовляти з порцеляни. Завдяки французьким майстрам, тогочасна лялька набула звичного для нас вигляду: біле з рум'янцем личко, очі з пухнастими віями і красиві локони. У той же час у ляльок з’явився власний гардероб. Завдяки технічному прогресу у XVIII столітті ляльку навчили ходити, говорити і танцювати.

З плином часу лялька все більш удосконалювалася, поки не перетворилася на красуню з порцеляни, або пластмаси. Окрім традиційних з’явилося багато нових іграшок, зокрема — машинки, паровози. Вони зобов'язані своєю появою науково-технічному прогресу, оскільки є зменшеними копіями справжніх механізмів. Перший міні-паровозик з'явився в середині XIX століття в Європі в якості реклами існуючої залізниці…


Коментарі