Співпраця між бібліотеками і школами - ідеї та проекти по розвитку читацьких навичок


Семінар під такою назвою відбувся 21-22 листопада в м. Києві в Гете-Інституті (Україна). На ньому побувала О. В. Кибал, заступник директора ВМЦБС. Мета семінару - пошук відповідей на низку питань, пов'язаних із дитячим і молодіжним читанням. Яким чином можна викликати сьогодні в дітях і молоді захоплення до читання? Як збудити в них інтерес до розмаїття засобів інформації та захоплюючого світу книги? Як ще у ранньому віці сприяти формуванню навиків читання? 

Як зробити екскурсії до бібліотеки інтерактивними і співзвучними віку учнів, щоб навчити їх самостійно орієнтуватися в бібліотеці та користуватися всіма можливостями, що пропонуються там для дозвілля і навчання у школі? Також на семінарі було представлено інноваційні концепції, медійні програми, практичний досвід бібліотек Гамбурга.

Головні теми семінару:
  • Книгосховища Гамбурга - центральна дитяча бібліотека як цінний партнер у позашкільній роботі, а також дитячі бібліотеки у 32 районних міських бібліотеках та програмні засади їхньої роботи. 
  • Книгосховища Гамбурга - Робоче об'єднання шкільних бібліотек та Пакет бібліотечних курсів із наростаючою складністю медійних програм як засіб посилення співробітництва між школами та бібліотеками і досягнення пріоритетної мети - ознайомлення школярів міста Гамбурга з користуванням книгосховищами. 
  • Обмін між фахівцями та обмін досвідом у сфері проектів і практичних заходів, спрямованих на формування читацьких навичок у співпраці між школами та бібліотеками. 
  • Шкільні бібліотеки Гамбурга - педагогічна і медійна бібліотечна робота в дев’яти професійних шкільних бібліотеках, презентація співробітництва між керівництвом бібліотек та колегіальними органами вчителів на прикладах із практики. 
  • Розробка деяких практичних елементів співробітництва між школами та бібліотеками на етапі роботи у групах з наступною презентацією результатів і дискусією. 




Коментарі