Рідна мова, чиста як роса


Мова - живий організм, який розвивається за своїми законами. Мова - нетлінний скарб століть, що передається від покоління до покоління і об'єднує минуле й прийдешнє. Мова - спадкоємність не лише в межах роду, а й народу. Про красу рідного слова йшлося на сьогоднішньому вечорі, приуроченому Дню української писемності та мови, що відзначатимуть - 9 листопада.

Саме у цей день православна церква вшановує пам’ять Преподобного Нестора Літописця. Головним подвигом життя преподобного Нестора було складання у 1112-1113 років "Повісті врємєнних літ". "Се повісті минулих років, звідки пішла Руська земля, хто в Києві нача первєє княжити і звідки Руська земля стала є" - так з перших рядків визначив мету своєї праці преподобний Нестор. Надзвичайно широке коло джерел (попередні руські літописні зводи і оповіді , монастирські записи, візантійські хроніки, різні історичні збірки, розповіді старця - боярина Яна Вишатича, торговців, воїнів, мандрівників) дозволив преподобному Нестору написати історію Русі як складову частину всесвітньої історії, історії спасіння людського роду.

На вечір були запрошені молоді поети з літературного клубу "Вітрила" педагогічного університету ім. М. М. Коцюбинського на чолі з керівником Віктором Петровичем Крупкою та учні ЗОШ № 26. Це не перша зустріч школярів з клубівцями. Поезія ровесників надихнула декого з дітей самому спробувати свої сили у віршуванні.

Розпочався захід з проникливої літературно-музичної композиції та піснями у супроводі гри на бандурі. Далі естафету ведучого перейняв керівник клубу "Вітрила". Він представив присутнім своїх вихованців - Тетяну Дзюбенко, Оксану Мовчан, Аліну Присяжнюк, Анастасію Коломієць. Кожен з молодих поетів представив на суд читачів свій поетичний доробок. Книжкова виставка "Рідна мова, чиста як роса" та бібліографічний огляд творів вінницьких літераторів слугували органічним доповненням вечора.

Ведучі вечора (зліва направо): Тетяна Калюжна, Віра Лєбєдєва і Тетяна Мазур - бібліотекарі відділу обслуговування. 

Наші гості - учасники літературного клубу "Вітрила". Сидять за столом зліва направо: керівник клубу Віктор Петрович Крупка та вихованці клубу - Тетяна Дзюбенко, Аліна Присяжнюк, Оксана Мовчан, Анастасія Коломієць. 

Окрасою заходу став спів у супроводі бандури учениць ДМШ № 1 Марії Волошиної та Софії Мазуренко. 



Бібліографічний огляд проводить бібліотекар залу абонементів Віра Лєбєдєва.

Віктор Петрович Крупка представляє присутнім своїх вихованців. 

Свій поетичний доробок презентує Оксана Мовчан.

Поетеса Тетяни Дзюбенко. 

Вірші читає Аліна Присяжнюк. 

Подяка за співпрацю. 

Щира українська гостинність. 


Коментарі