Електронні книги і рідери в бібліотеці: досвід використання


Так називався Міжнародний семінар, організований Гете-Інститутом в Україні та Українською бібліотечною асоціацією. В семінарі, який проходив 17-18 лютого, взяв участь 51 делегат від бібліотек України, Білорусі, Казахстану, Грузії та Росії. Від нашої бібліотеки на заході побувала Тетяна Анатоліївна Верещак, завідувачка відділу обслуговування.

Свої доповіді представили:
  • Клаус Петер Хоммес, керівник відділу розширення фондів, предметизації та професійної інформації Державної бібліотеки м. Дюссельдорф. Він представив наступні доповіді: "Електронна книга в Німеччині: огляд"; "Невидиме робити видимим: структура пропозиції електронних книг в публічних бібліотеках"; "Використання електронних книг" (перший день семінару); "Пропозиція електронних книг: шанси і проблеми" (другий день семінару);
  • Валентина Пашкова, координатор програми "Американські центри» Посольства США в Україні, віце-президент УБА, доктор історичних наук. Вона представила доповідь "Перші досвіди надання доступа до електронних книг і рідерів в бібліотеках України". 
  • Олексій Васильєв, директор Асоціації "Інформатіо-Консорціум», член Президії УБА, кандидат технічних наук, магістр з питань інтелектуальної власності (доповідь "Питання інтелектуальної власності при створенні та використанні електронних книг і відповідного інформаційного та технічнго забезпечення"). 
  • Вадим Степанов, професор кафедри електронних бібліотек, інформаційних технологій та систем Московського державного університету культури та мистецтв, кандидат педагогічних наук (доповідь "Електронні книги в системі бібліотечного обслуговування: російський досвід"). 
Учасники семінару обмінялися досвідом з використання електронних книг в бібліотеках, проблемами та перспективами. Побачене і почуте учасники семінару обговорювали за Круглим столом "Електронні книги та рідери як нова бібліотечна послуга", який став логічним завершенням заходу. 

Зліва направо: Клаус Петер Хоммес, керівник відділу розширення фондів, предметизації і професійної інформації Державної бібліотеки м. Дюссельдорф; Валентина Пашкова, координатор програми "Американські центри" Посольства США в Україні, віце-президент УБА; Олександр Васильєв, директор Асоціації "Інформатіо-Консорциум", член Президиума УБА; Вадим Степанов, професор кафедри електронних бібліотек, інформаційних технологій і систем Московського державного університету культури і мистецтв.

Завідувачка відділу обслуговування Т. А. Верещак представляла на семінарі нашу бібліотеку.

Представник компанії Freadom демонстрував можливості покетбуків. 


Виступає Вадим Степанов, професор кафедри електронних бібліотек, інформаційних технологій і систем Московського державного університету культури і мистецтв, з доповіддю "Електронні книги в системі бібліотечного обслуговування: російський досвід". 

Коментарі