Піратська вечірка 🎈


Сьогодні на мистецькому майданчику перед бібліотекою відбулась Піратська вечірка. До стін бібліотеки пристав корабель флібустьєрів. Для плавання за коштовностями таємничому капітану корабля Джо потрібно набрати команду найсміливіших, найвідважніших, найуміліших піратів. Щоб потрапити в команду піратів, претендентам необхідно взяти участь в різних конкурсах і показати себе.

Першим стало випробування на любов до моря. Його учасники змагалися в тому, хто більше згадає пісень, в яких згадується море. Діти по черзі співали по кілька рядків, повторюватися, природно, не можна було. Наступною стала географічна вікторина. Ось її питання (в дужках курсивом вказані правильні відповіді):
  1. Як називається модель земної кулі з обрисом суші та водних просторів? (Глобус). 
  2. Як називається прилад, який вказує напрямок магнітного меридіана? (Компас). 
  3. Як називається сторона горизонту, де сходить сонце? (Схід). 
  4. Як називається сторона горизонту, протилежна південь? (Північ). 
  5. Як називається лінія, розташована на однаковій відстані від обох полюсів? (Екватор). 
  6. Як називається материк, на якому знаходиться пустеля Сахара? (Африка). 
  7. Як називається лінія, що позначає шлях корабля? (Фарватер). 
  8. Як на кораблі називають кухню і кухаря? (Камбуз і кок). 
  9. Їдять чи кити інших риб? (Ні, вони харчуються дрібними водоростями - планктоном).А 
  10. Акула якого виду найбільша? (Біла акула). 
  11. Як на кораблі називають молодих і недосвідчених моряків, а як - першого помічника капітана? (Юнги і старпом).
Мотузковий конкурс - це конкурс на взаємодію членів команди. Учасники шикуються в шеренги і отримують з рук головних «піратів» тонку мотузку. Треба якомога швидше пропустити її через одяг всіх учасників таким чином, щоб вони виявилися об'єднані. Довгим ланцюжком згуртована дружна команда повинна зробити 3-4 кроки. Перемагає команда, що перша впоралася з цим завданням.

Конкурс "Ощадливі пірати". Кожна команда отримує скляну або пластикову банку і однакову кількість монет. Капітани вибирають певну кількість добровольців (відповідно до кількості монеток). Перші учасники від кожної команди повинні затиснути монету колінами, подолати п'ятиметрове відстань до банки і без допомоги рук закинути монету в банку. Якщо це не вдається, монета команді не зараховується. У цьому конкурсі «пірати» заробляють стільки монет, скільки їм вдалося закинути в банку.

Розігріш "Неабиякий бій". Викликаються два хоробрі учасники, готових на все і впевнених у своїх силах. Їм видаються боксерські рукавички. Ведучий нагнітає атмосферу, просить розробити і продемонструвати удар правою, потім удар лівою тощо. Далі ведучий зачитує правила: нижче пояса не бити, битися до першої краплі крові, як можна швидше розправитися з супротивником, укласти його на лопатки тощо. Після цього він видає учасникам по жувальній гумці або цукерці і оголошує, що це і є їх противник. Потрібно розгорнути жуйку, не знімаючи рукавичок, і покласти її в рот.

Конкурс "Піратські танці". Запрошуються вісім учасників. До їхніх ніг прив'язуються повітряні кульки (у кожної команди своя колірна гама) таким чином, щоб вони вільно волочилися по підлозі слідом за учасниками. Звучать запальні ритми. Пританцьовуючи, гравці намагаються лопнути кулі суперників, зберігши свої цілими і неушкодженими. Як тільки музика вимикається, ведучий підраховує, скільки цілих куль залишилося у команд. Чим більше куль вдалося зберегти гравцям, тим краще. Це і визначає переможця.

Конкурс "Павутина". На обруч натягується «павутина» з мотузок. Кожен член команди повинен пролізти через отвори «павутини», не порвавши її. На виконання завдання відводиться десять хвилин. Чим більше разів людина зуміє пролізти через «павутину» за відведений час, тим краще. Команда переможниця визначається за кількістю людей, впоралися з перешкодою, і за витраченим на це часу.

Гра "Море хвилюється". Вибирається той, хто водить. Звучить музика. Діти довільно рухаються. Як тільки музика припиняється, діти повинні завмерти в найхимерніших позах, а ведучий повинен всіляко смішити граючих, щоб вони ворухнулися. Якщо це відбувається, граючий стає водящим. Гра триває.

Гра "Рибалка". Пірат Джо: "Що ж, до подорожі ви готові. Отже, уявіть, що ми знаходимося у відкритому морі і у нас закінчилася їжа. Що ж робити? Треба ловити рибу". Вноситься невелика ємність, у якій лежать рибки і монетки. Необхідно зловити якомога більше рибок і монет.

Конкурс "Піратська вправність". Капітаном обирається найбільш досвідчений і сміливий член команди. Він повинен мати жорсткий та рішучий характер. Його повинна поважати команда. Капітан ніде не має право бути останнім. Якщо капітан виявляє боягузтво або жорстокість по відношенню до своєї команди, пірати можуть підняти бунт і викинути капітана за борт корабля, або в кращому випадку, висадити на безлюдний острів. Якщо ж команда вважає, що капітан погано справляється зі своїми обов'язками, він стає рядовим піратом, а його місце займає інший, обраний всією командою моряк.

Отже, конкурс для відважних капітанів.Для гри потрібні таблички зі словами (термінами з морського життя: «якір», «палуба», «камбуз», «шторм», «каюта» тощо). Таблички чіпляються на спини гравців. Учасників розбивають на пари. Завдання учасника — прочитати напис на спині противника першим. При цьому треба рухатися так спритно й уміло, щоб зберегти в таємниці від суперника напис на своїй табличці. Ті, кому вдалося прочитати написи на спинах супернмків, підходять до ведучого і називають прочитане слово.

Конкурс "Насоси". Починається буря. Старий пірат звертається до всіх юним морякам: "Свистати всіх нагору! Ми напередодні шторму. Це справжнє випробування для тих, хто хоче стати грозою морів і океанів. Потужні хвилі одна за одною обрушуються на наше судно. Нам необхідно відкачати воду, або наш корабель затопить і ми підемо на дно...". Необхідно з тарілки зібрати воду в склянку за допомогою трубочки для коктейлю. Хто швидше збере воду, той переміг.

Конкурс виготовлення з паперових кульок ядер. Дітям даються газети. Треба за певний час із зібганих газет зробити якомога більше ядер.

Конкурс "Жбурляння ядер". Напроти кожної команди стоять відра. Завдання: закинути у них якомога більше паперових кульок-ядер. 

Конкурс "Випробування". Командам роздаються пазли з морською тематикою. Переможе та команда, яка першою збере пазли - картинку.
  1. Конкурс загадок. Пірати повинні бути хитрими і не піддаватися на виверти старого Джо. Потрібно швидко і правильно відповісти на загадки: 
  2. Быстрее всех от страха 
  3. Несется …(не черепаха, а заяц). 
  4. Кто в малине знает толк? Косолапый, бурый … (не волк, а медведь) 
  5. В теплой лужице своей громко квакал … (не воробей, а лягушонок) 
  6. По горной круче проходил обросший шерстью … (не крокодил, а баран) 
  7. В чаще голову задрав, воет с голоду… (не жираф, а волк) 
  8. Как в автобусный салон маме в сумку прыгнул … (не слон, а кенгуренок).
  9. Над лесом солнца луч потух крадется царь зверей … (не петух, а лев) 
  10. Все преграды одолев, бьет копытом верный … (не лев, а конь) 
  11. Сено хоботом берет толстокожий … (слон, а не бегемот) 
  12. Хвост веером, на голове корона. нет птицы краше, чем … (не ворона, а павлин) 
  13. Кто любит по ветвям носиться? Конечно, рыжая … (не лисица, а белка) 
  14. Простой вопрос для малышей: "Кого боится кот?" … (не мышей, а собак) 
  15. Конкурс "Знайди кораблик із запискою"
В басейні плавають кораблики. Учасники конкурсу по черзі витягають кораблики і шукають там записку, яка є відправною точкою нашого пошуку скарбів.

Гра "Пошуки скарбу". Для дітей пишуться записки з підказками, де можна знайти скарби. Перша записка: "Если устал, ты присядь на него. Место свое у тебя, у него. Только центральное место займет тот, в честь кого здесь собрался народ".

Під стільцем, на якому сидить пірат, закріплюється наступна записка: "Ты вверх смотрел и вниз смотрел, но это вовсе не предел. Еще немного потрудись, на деревья, взглянуть не поленись". Наступну записку поміщають на гілках дерева: "Зазирни на Північний полюс". У холодильнику з написом "Північний полюс», поміщають скриню зі скарбами. Діти знаходять у скрині монети із назвами призів (безпрограшна лотерея). Вечірка закінчилася чаюванням.

А це - юні пірати, усі вони мріють потрапити до команди капітана Джо.

Капітан Джо оголошує умови першого конкурсу.

Помічники капітана Джо проводять географічну вікторину.

Другий конкурс - мотузковий - є перевіркою на єдність команди. 


Після географічної вікторини юних джентельменів та леді посвятили у "джентельмени удачі". Діти розділилися на дві команди для участі в конкурсі "Ощадливий пірат". На передньому плані - капітани команд.



Конкурс "Рибалка".




Конкурс-розіграш "Неабиякий бій".



Конкурс "Піратські танці".


Конкурс "Павутина" проводить помічниця капітана Джо Тетяна Ковтун.










Було дуже багато бажаючих сфотографуватися з капітаном Джо. 

Конкурс виготовлення з паперових кульок ядер.

Конкурс "Жбурляння ядер".



Конкурс перетягування канату.

Слідом за помічницею капітана (бібліотекар читального залу Тетяна Ковтун) діти обережно ідуть по канату. Головне - не оступитися. 


Конкурс "Насос" довелось трохи модернізувати - замість соломинок використовували ложки.


Сама юна учасниця вечірки стала за штурвал корабля.



Умови гри "Пошуки скарбу" оголошує друга помічниця капітана (провідний бібліотекар читального залу Тетяна Верещак).

В басейні з корабликами діти шукають записку з підказками.



Із стільця вигнали пірата та шукають другу записку.

Треба шукати на дереві.

Записку знайдено!

Треба шукати на Північному полюсі...

Застосувавши метод дедукції, юні пірати швидко "вичислили" холодильник...

Капітан Джо зі своїми помічницями - бібліотекарями читального залу Тетяною Верещак (тримає скриньку із золотими монетами) та Тетяною Ковтун. 




Без призів не залишився ніхто! Приз від "Мегамоллу" дістався Ілоні Штойко.


Команду набрано!


Бій на мечах.

Коментарі