На Чорнобиль журавлі летять...

Виступ Наталії Ребренюк.

З нагоди 25-х роковин трагедії в читальному залі бібліотеки для учнів ЗОШ № 26 відбувся вечір — зустріч з учасницею ліквідації наслідків Чорнобилської катастрофи Наталією Василівною Ребренюк. 26 квітня 1986 Чорнобильська АЕС - первісток атомної енергетики України - стала символом найбільшої в історії людства техногенної катастрофи.

В результаті аварії на АЕС сталося радіоактивне зараження в радіусі 30 кілометрів. Загальна площа радіаційного забруднення України склала 50 тисяч квадратних кілометрів у 12 областях, радіаційного забруднення зазнали 19 російських регіонів з територією майже 60 тисяч квадратних кілометрів і з населенням 2,6 мільйона чоловік, були забруднені 46 500 квадратних кілометрів території Білорусії, де проживало близько 20 відсотків населення країни.

Доля привела до Чорнобиля «ліквідаторів» різними шляхами, але мета у них була одна — виконати завдання, яке поставив перед ними уряд. Одні потрапили сюди за покликом душі, інших привели професійні обов'язки або повістки з військкомату. На той час Наталія Ребренюк служила при штабі однієї з військових частин, яку й було передислоковано до Чорнобилю для ліквідації наслідків катастрофи. Ніхто не усвідомлював всього масштабу катастрофи та її наслідків для здоров'я - інформація про справжній стан речей у країні була закритою...

Чорнобильський вітер по душах мете, чорнобильський пил на роки опадає...

Запалено свічу пам'яті та оголошено хвилину мовчання...

Автограф на пам'ять.

Коментарі