Масляна, Масляна, зустрічаємо тебе!

Директор центру, професор, кандидат філологічних та філософських наук, завідуючий кафедрою гуманітарних дисциплін МАУП Олег Петрович Кадочніков.

В рамках щорічної програми підтримки культурно-національних спільнот департаменту культури Вінницької міської ради ГО "Співвітчизники" провели літературне свято. Директор центру, професор, кандидат філологічних та філософських наук, завідуючий кафедрою гуманітарних дисциплін МАУП Олег Петрович Кадочніков став ведучим свята. У своєму вступному слові О. П. Кадочніков зупинився на історії, традиціях Масляної.

Масляна - стародавнє слов'янське свято, що прийшло до нас з язичницької культури і збереглося після прийняття християнства. Масляна припадає на тиждень, що передує Великому посту. Назва "масляна" виникла тому, що на цьому тижні, за православним звичаєм, м'ясо вже виключалося з їжі, а молочні продукти ще можна було вживати.

Впродовж століть Масляна зберігає характер народного гуляння. Всі традиції Масляної спрямовані на те, щоб прогнати зиму і розбудити природу від сну. Масляну зустрічають з величальними піснями на снігових гірках. Символом свята було опудало з соломи, обряджене в жіночий одяг, з яким разом веселилися, а потім ховали або спалювали на багатті разом з млинцем, яке опудало тримало у руці.

Символом Масляної і основним пригощанням є млинці. Їх печуть щодня з понеділка, але особливо багато з четверга по неділю. Традиція пекти млинці була на Русі ще з часів поклоніння язичницьким богам. Кожна господиня за традицією мала свій особливий рецепт приготування млинців, який передавався з покоління в покоління по жіночій лінії. Пекли млинці в основному з пшеничної, гречаної, вівсяної, кукурудзяної муки, додаючи в них пшоняну або манну кашу, картоплю, гарбуз, яблука, вершки.

Більш детальніше ознайомитися з історією, традиціями Масляної учасники заходу могли за допомогою літературно-ілюстрована експозиція "Широка масляна".Далі ведучий надав слово Любові Олександрівні Кадочніковій, старшому викладачеві кафедри культурології, соціології, педагогіки і психології Вінницького національного технічного університету. Любов Олександрівна — лауреат подільської літературно-мистецької премії «Кришталева вишня». Свою доповідь Л. О. Кадочнікова присвятила традиціям свята, темі Масляної в художньому слові, живопису, музиці.

Наступним у програмі став виступ Володимира Михайловича Сініцина, кандидата мистецтвознавства Вінницького державного педагогічного університету ім. М. М, Коцюбинського. В. М. Сініцин запропонував присутнім переглянути відеофільм, присвячений минулорічній поїздці членів товариства «Співвічизники» по святим місцям Ієрусалиму.
Свої вірші читали Світлана Лапотанова, Лариса Ємельянова. Представила слухачам композиції і твори Вероніка Остапчук — автор і виконавець пісень на власні вірші та тексти вінницьких поетів. Присутні брали участь у вікторинах та у чаюванні з млинцями.


Виступ В. М. Сініцина.



Коментарі