"Не бійтесь заглядати у словник..."

       Для кожної людини словник – це надійний помічник, довідник, який допоможе у складну мить установити істину. Наше бурхливе сьогодення з неймовірним; обсягом інформації потребує її впорядкування, класифікації, уніфікації, що й репрезентують словники. Важливість їх існування, необхідність створення нових словників відповідно до потреб часу розуміють не лише фахівці лексикографії, а й кожна освічена людина. Саме тому в різних країнах люди віддають шану СЛОВНИКУ та його творцям. Наприклад, в Україні, зазвичай, подібні свята приурочують до Дня знань, Дня української мови та писемності, Дня рідної мови. А Центральна міська бібліотека імені Бевза вирішила відсвяткувати День словника під час Дня відкритих дверей.

 
       Нехай говорять, що молодь сьогодні книгу в руки брати не хоче, все в комп'ютерах та екранах, проте довідкова література і надалі залишається інструментом і в навчанні, і в саморозвитку.
    Ми, працівники бібліотеки запевняємо, що словники - це ті видання, які завжди будуть у попиті. Для усіх відвідувачів ми підготували виставку словників, довідників та енциклопедій, щоб показати весь той потужний інформаційний ресурс, який має наша бібліотека, показати безліч словників, які створило людство: від словника двомовного до тлумачного. 




       Також для наших користувачів було підготовлено та презентовано 5 найкращих он-лайн словників для самоосвіти. 
      Онлайн-словники роблять наше життя значно простішим. За їхньою допомогою можна без проблем перекласти тексти, знайти синоніми, дізнатися значення слів і т.д. Але дуже часто ми губимося у виборі словника і не можемо визначитися, який же варто використовувати постійно.
  1. Google Translate. Цей словник по праву можна назвати королем онлайн-перекладу. Вибір мов вражає - ти можеш використовувати мови від африкаанс до їдишу! Крім того, перекладач пропонує озвучування та альтернативні варіанти перекладу.
  2.  ABBYY Lingvo. Словник, який окрім максимально детального тлумачення пропонує і переклад з величезною кількістю вибору мов. Крім того, можна подивитися приклади словосполучень і використання слова в розмові.
  3. Forvo.Цей словник навчить тебе правильно вимовляти слова на більшості світових мов. Дуже зручно і освітньо, враховуючи те, що вимову записують реальні люди.
  4. Мультитран. Словник, який перекладає слова і максимально точно пояснює їх значення.
  5. Urban Dictionary. Цей словник допоможе розібратися з вуличним мовленням і сленгом, а також іноді повеселить своїми кумедними тлумаченнями слів.
         У День відкритих дверей у холі бібліотеки була експонована виставка одного дня "Довідкові видання кінця ХІХ - початку ХХ століття". 


       Також цього дня для усіх присутніх було проведено літературну  гру - вікторину "Мандруємо словниками від А до Я!"



      Родзинкою нашого свята стала екскурсія до етнографічного міні-музею, який розташований на абонементі. 



       Кожен, хто завітав цього дня на свято, на власні очі переконався, що Вінницька центральна міська бібліотека імені Бевза – сучасний заклад для сучасних людей з новими можливостями та унікальними послугами.

Коментарі