Етика і цензура у бібліотеці


Українська бібліотечна асоціація, Гете-Інститут в Україні та Посольство США в Україні провели міжнародний семінар "Етика і цензура у бібліотеці", який відбувся 16 та 17 березня 2015 р. у місті Києві у Goethe-Institut в Україні. Я представляла на семінарі Центральну міську бібліотеку ім. Бевза.
Ось деякі теми, розглянуті на семінарі:
  • професійна етика як спосіб обґрунтування правил і норм поведінки та соціально-культурного пояснення призначення професії; 
  • кодекс етики ІФЛА та кодекси етики бібліотекарів Німеччини, США та України; основні етичні питання бібліотечної професії; бібліотека і цензура.
Доповідачами та модераторами були: німецький, американський та українські експерти з питань етики бібліотекаря, інтелектуальної свободи і цензури у бібліотеках. 

У перший день семінару переглянули презентації "Етика і бібліотеки", "Доступ до інформації та цензура" від Германа Рьоша та презентацію "Цензура в Україні: радянський спадок і сучасний стан" від Олексія Шевченка. Після чого проводилось обговорення конкретних ситуацій. 

Другого дня учасники семінару відвідали Національну парламентську бібліотеку України, де прослухали лекцію Сюзанне Міллер та Валентини Пашкової на тему "Підходи до вирішення етичних проблем в американських бібліотеках". Лекція супроводжувалась демонстрацією відео та відкритою дискусією. Другу половину робочого дня провели у конференц - залі Гете-інституту. За круглим столом усі учасники семінару обговорювали тему "Етика бібліотекаря: міжнародні норми й український контекст" та підводили підсумки.

Всі учасники навчального семінару високо оцінили професіоналізм роботи експертів з питань етики бібліотекаря. По завершенню учасники отримали сертифікати про участь у міжнародному семінарі.

Герман Рош, професор інформаційних наук Університету м. Кельн, член комітету ІФЛА зі свободи доступу до інформації та свободи висловлення (FAIFE), Німеччина. 

Зліва направо: Сюзан Міллер, аташе з питань бібліотек Посольства США у Польщі, США. Валентина Пашкова, докт. іст. наук, доцент, координатор американських центрів, Посольство США в Україні, віце-президент Української бібліотечної асоціації, член комітету ІФЛА зі свободи доступу до інформації та свободи висловлення (FAIFE), Україна.

Олексій Шевченко, провідний науковий співробітник Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім.І.Ф.Кураса Національної академії наук України, доктор філос. наук. 

Сюзанне Тайхманн, керівник відділу "Інформація та бібліотека" 


Коментарі