Золоті струни душі


Вінницька централізована бібліотечна система продовжує щоп'ятниці масові заходи в рамках міського літературно-мистецького проекту "Шевченківські вечори" біля пам'ятника Т. Г. Шевченка. І сьогодні, 10 липня, центральна міська бібліотека, центральна бібліотека для дітей і юнацтва та бібліотека-філія №13 до уваги вінничан та гостей міста представили музично-поетичне намисто "Золоті струни душі". 

Під час заходу відбулась урочиста презентація поезіомату - автомату, який читає європейські антивоєнні вірші у виконанні відомих українських письменників. У відкритті взяли участь директорка Чеського центру у Києві Луціє Ржегоржікова, програмний директор Міжнародного фестивалю "Intermezzo", літературознавець та перекладач Олександр Вешелені, в.о. директора департаменту культури Вінницької міської ради Ганна Ковальчук. Автором оригінального винаходу є власник чеських кав'ярень Ондржей Кобза, який став відомий встановленням фортепіано та столів для гри в шахи в чеських містах. 

Вартість поезіомату близько 200 тисяч крон. Поезіомат має вигляд металевої труби, трохи схожої на перископ з іменами письменників та відповідними кнопочками, натиснувши на які можна почути відому поезію. Унікальний автомат привезли спочатку до Києва, а потім встановили у Вінниці, далі на кілька місяців його возитимуть містами України. Подібні інсталяції розвивають громадський простір і дають змогу перехожим слухати унікальні записи, особливо в такі неспокійні часи. Свято продовжилось виступом творчих колективів та юних талантів Вінниці.


Ансамбль пісні "Ладозвін" Подільського народного університету Культури, художній керівник композитор та співак Ігор Шуберт .

Майстер-класи від майстрів ГО "Подільського народного університету культури".

Квартет "Дзвін", співак та композитор Ігор Шуберт та дует "Розмай".

Наталя Ярковська-Юрчак з Вікторією Ярковською, бандуристка Анастасія Косич та Анастасія Макаренко дарували присутнім українські пісні.

Анна Науменко виконала композицію французькою мовою, а солісти народного чеського фольклорно-етногрфічного ансамблю "Студанка" заспівали чеською.

Ліричні вірші читають Тамара Процик, Марина Кордонець та Андрій Стєбєлєв.
 

Коментарі