Львівський бібліотечний форум 📚📗


З 8 по 13 вересня у Львові проходив VІ Львівський бібліотечний форум, організований Українською бібліотечною асоціацією у межах 22-го Міжнародного книжкового "Форуму видавців у Львові". Я прийняла у форумі участь, як представник бібліотеки-партнера Гете-Інституту в Україні. Цьогорічна тема Бібліотечного форуму - "Бібліотек@ - стратегія розвитку". Форум можна назвати міжнародним, адже серед учасників були гості із Польщі, Литви, Німеччини, Хорватії, Франції, Швеції, які ділилися з українськими колегами досвідом стратегічного розвитку європейських бібліотек.

Програма форуму була насичена засіданнями, дискусіями, тренінгами, акціями. Для організаторів це була справжня робота, адже у форумі взяли участь більше 220 бібліотекарів з усієї України та десятки запрошених гостей. А для учасників справжнім випробуванням було: встигнути взяти участь у всіх заходах. Кожний мав змогу обрати собі секцію за бажанням та інтересами. Хотілося відвідати якнайбільше із тисячі заходів Міжнародного книжкового "Форуму видавців у Львові", який розпочався 10 вересня. 

Вразила важливість тем, які обговорювалися на Форумі. Те, що бібліотекам необхідні зміни, ніхто не сумнівається. Проте, взяти на себе відповідальність за розроблення стратегічних напрямків розвитку галузі спроможні далеко не всі. Завдяки професіоналізму робочої групи, для обговорення були представлені матеріали до стратегії розвитку бібліотечної справи в Україні до 2025 року “Якісні зміни бібліотек задля забезпечення сталого розвитку України”. Цією темою були пронизані всі заходи форуму. 

Питань було набагато більше, ніж часу на їх обговорення. Друге враження: Львівські бібліотеки і бібліотекарі, які приймали гостей. Були як у великих і старовинних бібліотеках, як Наукова бібліотека Львівського національного університету ім. Іван Франка, так і у маленьких, як урбан-бібліотека. Перша Львівська медіатека. Вона здивувала усіх присутніх відкритими просторами, модульними меблями, креативністю ідей у оформленні бібліотеки, відсутністю помпезних книжкових виставок.

В один із чудових сонячних днів відбулась зустріч партнерської медійної мережі Гете-інституту у Німецькому читальному залі Львівської національної наукової бібліотеки України ім. Стефаника. Обговорювались робочі питання, колеги ділились досвідом роботи та створювали плани на 2016 рік. Дуже приємо було зустріти колег з усіх куточків України. А ще у Львові проходив Дитячий форум, куди з’їхалися переможці всеукраїнського конкурсу "Кращий читач України". Цей форум відвідала перша леді України - Марина Порошенко. Разом із доньками Євгенією, Олександрою та сином Михайлом пані Марина взяла участь у громадських читаннях "Книжка від зірки".

Місто Львів! Ну як можна не приділити час прогулянкам вуличками цього загадкового міста, на яких у дні Міжнародного книжкового «Форуму видавців у Львові» можна було зустріти всіх, чиїми книгами зачитуються сучасні українці. І нарешті – Форум видавців. Тут дійсно було шкода, що не можна зробити декілька своїх копій, щоб відвідати одночасно десятки заходів. Але те, що вдалося, принесло справжнє естетичне задоволення. Відвідавши форум, придбано нові книги, дізналась про новинки різних видавництв, відвідала автограф-сесії.







Найкраща книга Форуму - 2015 року.


Автограф-сесія з Сергієм Жаданом та Вікторією Гранецькою. Проект "Розділові" С. Жадана.

Коментарі