З "Вежі" видно все. І нашу бібліотеку - теж. Частина 2 📗📖


18 січня на сторінках інформаційного порталу "Вежа" з'явився черговий репортаж журналістки Юлії Плахтій та фотокореспондента Андрія Завертаного Книги для незрячих та збірки "лайфхаків" минулих століть доступні у Вінниці за 5 гривень на рік. Пропонуємо його вашій увазі.

Юлія Плахтій, 18 Січня 2017.

У фонді Вінницької центральної міської бібліотеки імені І. В. Бевза – 286 тисяч 521 примірник літератури, а загалом у ще 17 філіях по місту «обертається» понад мільйон двісті тисяч книг та журналів. Директором Вінницької міської централізованої бібліотечної системи та водночас керівником центральної міської бібліотеки є Ірина Івасюк. Журналісту Vежа вона нещодавно розповіла, як нещодавно було відреставровано приміщення бібліотеки.

Про арсенал книг бібліотеки, що за рік поповнився 27-ма тисячами книг, розповіла завідуюча відділом організації та використання фондів Тетяна Дудник. Як зазначає директорка закладу, ця жінка прочитала всі (!) книги, що наразі є у фонді бібліотеки. Особливу увагу відразу привертають кілька стелажів із книгами сучасної української військової хроніки – проза, поезія, огляди та поетичні твори про Революцію Гідності, Майдан та війну на Донбасі.

Серед них і ті, які увійшли до переліку найкращих вітчизняних книг про АТО за версією "Forbes": зокрема відомі «Аеропорт» Сергія Лойка та "Приватний щоденник. Майдан. Війна." Марії Матіос.



Повість Анатолія Мельника "Брати" - саме за цим твором був знятий фільм безпосередньо у зоні АТО.

Що стосується російської літератури, то вона у фонді присутня, але переважно ці книги – "старожили" бібліотеки або ж сучасні жіночі та детективні романи, які дуже просили придбати читачі.


Є у бібліотеці й старовинні та раритетні видання. Зокрема, п’ять примірників «дитячих журналів»: у них надруковані віршики, лічилочки, казки та малюнки тих часів.


Складно не помітити і товстезну збірку рецептів та порад для молодих домогосподарок, яка розповідає про «лайфхаки» 1914 року, «Кобзар» Тараса Шевченка видання 1840-го року, книга про великих українців та навіть кілька українських книг Нью-Йоркського виробництва, подарованих українською діаспорою.





На сторінках книги німецького письменника Гете французькою мовою за 1884 рік досі збереглися нотатки колишніх власників книги. Попри вік у 133 роки, книга збереглася у чудовому стані. Однак взяти почитати її додому, звісно, не дозволяють.


Поважного віку й книга німецького філософа Канта – їй вже 119 років.

Окрім книг, є ціла колекція журналів та газет – як старих, так і сучасних.

У бібліотеці нещодавно з'явилося кілька сучасних комп'ютерів, один із яких– із програмою для слабкозорих "Super Nova Reader Magnifier". Ця програма дозволяє користувачу бачити на екрані збільшені зображення, а через навушники отримувати звукові підказки щодо відображуваного на екрані.



Програмою вже встигли скористуватись кілька читачів, серед них і сліпий поет та музикант Валерій Сьомін. Чоловік родом із Козятина, грає на скрипці на вулицях Вінниці. У бібліотеці він є не лише читачем - тут зберігаються його аудіо-твори.


Також у бібліотеці є 26 книг, написаних шрифтом Брайля для незрячих людей.Їхня тематика – різна: від дитячої абетки до класичних творів українських та зарубіжних авторів. Цим шрифтом написаний не лише текст, але й зображені малюнки.



Окреме місце займають книги, написані вінничанами та про Вінниччину.

Окрім того, у бібліотеці із 2008 року діє проект київського Гете-Інституту "Заочний абонемент": завдяки йому читачі можуть користуватися книгами із Німеччини, про Німеччину та вивчати німецьку мову водночас.

Нагадаємо, перевірити наявність у бібліотеці тієї чи іншої книги можна через електронний каталог на сайті бібліотеки, а придбати річний абонемент можна за 5 гривень для дорослих, за 2 гривні для дітей, а для дітей із малозабезпечених родин надається можливість відвідувати бібліотеку безкоштовно.

Фото Андрія Завертаного














Коментарі