А книги - то святе причастя... 📗📖


Кажуть, дива стають реальністю, коли в них повірити. Але чи готові ми до цього - сприймати життя як нескінченну низку маленьких чудес? Чи вважаємо дивом здійснення наших заповітних мрій, кохання з першого погляду, зцілення від хвороби, неочікувану допомогу у найскрутніший час, яскравий талант і незламний дух. Насправді, усе це має місце у нашому повсякденному житті, потрібно тільки навчитись вибрати "свою книгу" та прочитати її і замислитись.
Але не забувайте: навіть дивам потрібен час - не опускайте руки і не втрачайте віри, навіть, коли здається, що весь світ постав проти вас. Сприймайте диво, ніби подарунок долі, - із такою ж щирою радістю, як дітлахи шукають подарунки під новорічною ялинкою. А ще: спробуйте дарувати диво іншим - посмішкою. добрим словом, гарною книгою. Все це ви знайдете у книгах, які надійшли в відділ книгозберігання ЦМБ. Хочете поплакати над чужими історіями, або посміятись від душі тоді читайте.


Історія європейської цивілізації. Близький Схід [Текст] / за ред. Умберто Еко ; [пер. з італ.: О. В. Сминтина та ін.]. - Харків : Фоліо, 2016. - 1309, [1] с. : іл. - Пер. изд. : L'Antichità - vicino oriente / a cura di Umberto Eco. - Milano, 2013. - ISBN 978-966-03-7585-7

Близький Схід - це місце, де зароджувалась цивілізація не тільки Сходу, а й Європи. Саме на цій території з'явилося примітивне колесо, навчились робити керамічний посуд та обробляти метали, виникли перші міста. Про все це розповідає енциклопедія за редакцією Умберто Еко. 

Найдавніша література Шумеру, Вавилону, Палестини [Текст] / [пер. І. Франка та ін. ; передм. та прим. В. А. Храновського]. - Харків : Факт, 2016. - 441, [1] с. - ISBN 978-966-637-810-4

Книга містить зразки, перекладом яких завдячуємо видатним українським митцям: І. Франкові, П. Кулішеві, І. Нечую-Левицькому, Лесі Українці. 

Макіавеллі, Нікколо. Державотворець [Текст] / Н. Макіавеллі ; пер. з італ. В. Балог. - К.: Арій, 2015. - 223 с. (Антологія мудрості). - ISBN 978-966-498-396-6

"Державотворець" Ніколо Макіавеллі написав у 1513 році, а опублікував у 1531 році. Незважаючи на те, він залишається актуальним і зараз. 


Український голодомор для наших співвітчизників тривалий час залишався " білою плямою". Усі знали, що голод був, і великий голод. Але мало хто знав справжні причини цього жахливого лиха. Про це все в книгах:

Доляк, Наталка. Чорна дошка [Текст] : [велика, страшна і голодна правда] : роман / Н. Доляк. - Харків : Книжковий Клуб "Клуб Cімейного Дозвілля", 2015. - 364 с. - ISBN 978-966-14-7314-9

Мейс, Джеймс Ернест. Україна: матеріалізація привидів [Текст] / Дж. Е. Мейс ; упоряд. Н. Дзюбенко-Мейс. - Київ : Кліо, 2016. - 685, [1] с. - ISBN 978-617-7023-50-9
Ой, упали ж та впали криваві роси
На тихенькі - тихі поля...
Мій народе!
Темний і босий!
Хай святиться твоє ім'я.



Камиш, Маркіян. Прогулянка в Зону (Оформляндія) [Текст] / М. Камиш. - Київ : Нора-Друк, 2016. - 122, [2] с. : фот. - ISBN 978-966-8659-91-1

Мандрівник Маркіян Камиш роками досліджує покинуту землю, її потаємні стежки і болота, зотлілу цивілізацію, її природу, що буяє соками і отрутою. Книга "Прогулянка в Зону (Оформляндія)" проілюстрована фотографіями, які зробив сам автор. 

Алексієвич, Світлана. Чорнобильська молитва: хроніка майбутнього [Текст] : [роман] / Світлана Алексієвич ; пер. і післямова Оксани Забужко. - Київ : Комора, 2016. - 285 с. - (Nobel prize winner). - ISBN 978-617-7286-05-8

Світлана Алексієвич, Нобелівська лауреатка 2015 року створила роман на основі інтерв'ю з очевидцями та потерпілими від Чорнобильської трагедії.



Пилат, Володимир Степанович. Бойовий Гопак і основи захисту Вітчизни [Текст] / В. С. Пилат. - Вид. перероб. та допов. - Київ : Україна, 2016. - 161 с. : мал. - ISBN 978-966-524-435-6

Геніями народжуються чи стають? Як вчасно виявити у дитини особливий талант. Сподіваємось, історії геніального дитинства, котрі написали для вас відомі письменники у серії "Життя видатних дітей", допоможуть пильніше придивитись до нестандартних вчинків та суджень дітей. Володимир Пилат в своїй книзі відтворив історичні, технічні та світоглядні проблеми українського бойового мистецтва.


Ці книги пропонують читачам замислитись над все ще актуальним питанням: хто ми і де наше коріння? "Подольский патерик ХХ века" - опис святих новомучеників, проповідників землі Подільської. Унікальні архівні документи, матеріали і фотографії.



Чемерис, Валентин Лукич. Амазонка [Текст] : [повість]. Київ - Соловки : [роман-есе] / Валентин Чемерис. - Харків : Фоліо, 2016. - 505, [2] с. - (Історія України в романах). - ISBN 978-966-03-7597-0. - ISBN 978-966-03-5144-8 (Історія України в романах)

Книги з емоціями, думками та діями людей в різні епохи та різні часи. Жанрів української літератури багато - на всі смаки, але у кожного свої вподобання і побажання. Що спонукало Олену Телігу, вишукану красуню-аристократку ступити на кривавий шлях боротьби за визволення України? Ця жінка вміла страждати, і радіти, і бути ніжною, але коли перед нею ворог - стає хороброю та незламною. Такою й зустріла Олена свою смерть у Бабиному Яру в лютому 1942 року, де її патріотку, члена ООН, розстріляли німецькі фашисти.



Патріотичне піднесення останніх років стало для багатьох поштовхом для внутрішньої трансформації. Але для декого етнічна самобутність так і лишилася модним трендом. Насправді ж, ані територія проживання, ані мова, ані вишиванка не визначають національної приналежності більше, ніж світогляд, думки і реальні справи. Тож, спробуйте змінити себе - і країна зміниться разом з нами. Почнімо хоча б із того, щоб прочитати: 

Гуменюк, Борис. Блокпост [Текст] : вірші, новели, публіцистика / Б. Гуменюк. - Київ : Академія, 2016. - 332, [3] с. 

"Борис Гуменюк переїхав танком усю українську поезію. Тепер буде українська поезія до Гуменюка і після Гуменюка." (М.Слабошпицький). Олег Стражний. "Менталітет Майдану". Події, що відбувались в Україні в листопаді 2013 - лютому 2014.


Українська література не стоїть на місці - активно з'являються нові імена і твори на будь-який смак.

Князі Вишневецькі [Текст] / [І. Чаманська та ін. ; під наук. ред. І. Тесленка ; фот.: О. Іванов та ін.]. - Київ : Балтія-Друк, 2016. - 319 с. : іл., фот. - ISBN 978-617-516-014-5

Біографічне видання "Князі Вишневецькі" видавництва "Балтія-Друк"отримало Гран-прі у Всеукраїнському рейтингу "Книжка року - 2016". Науково-популярне видання, третій том започаткованої серії «Еліта», розповідає про історію роду князів Вишневецьких – однієї з наймогутніших і найбагатших фамілій української магнатерії. Серед представників роду Дмитро (Байда) Вишневецький, що вважається засновником Запорізької Січі, і Ярема Вишневецький – лютий ворог козацького руху під проводом Богдана Хмельницького; Раїна Вишневецька (Могилянка) - меценатка, покровителька православних монастирів і король Речі Посполитої Михайло Корибут Вишневецький. Життєписи цих особистостей і їх слід у історії України – це і є темою досліджень українських, польських, литовських і білоруських науковців.

Мицик, Юрій Андрійович. Чигирин - гетьманська столиця [Текст] / Ю. А. Мицик. - Друге вид. - Київ : КЛІО, 2016. - 392 с. : іл.  - ISBN 978-617-7023-41-7

Видання є першим узагальнюючим дослідженням з історії гетьманської столиці – Чигирина, з яким пов'язані часи Національно-визвольної війни українського народу 1648–1658, часи Руїни і гайдамацького руху. У ньому висвітлюється також історія Чигиринського полку та низки населених пунктів на його території (Суботів, Медведівка та інші). Книга, в якій охоплено події з давніх часів до XIX ст., на основі як опублікованих, так і на архівних джерелах, проливає світло на незнані сторінки історичного минулого важливого регіону України козацької доби. Видання розраховане на науковців, викладачів вищої та середньої школи, краєзнавців та усіх, хто цікавиться історією козацтва та рідного краю.

Авдєєнко, Віктор Анатолійович. Київський патерик. 17 непростих питань української історії [Текст] / Віктор Авдєєнко ; [пер. з рос. О. А. Концевич]. - Харків : Орбіта, 2016. - 217, [2] с. - ISBN 978-617-7466-09-2

Ким насправді були літописні поляни? Хто автор "Слова о полку Ігоревім"? Куди поділися хозари і звідки взялися козаки? Чи можна було уникнути татаро-монгольського ярма? Чи мала шанси Україна стати державою за Богдана Хмельницького і Михайла Грушевського? Про все це - і не тільки - докладно і захоплююче розповідає історик, журналіст, письменник Віктор Авдєєнко, висуваючи часом зовсім несподівані версії історичних фактів.

Батій, Яна Олександрівна. Андрей Шептицький [Текст] / Я. Батій. - Харків : Фоліо, 2016. - 119, [1] с. - (Знамениті українці). - ISBN 978-966-03-7409-6. - ISBN 978-966-03-5098-4 (Знамениті українці)

Книга розповідає про проповідника віри. Під час Другої світової війни він власними зусиллями врятував сотні єврейських родин від неминучої смерті. У 36-річному віці він очолив Українську греко-католицьку церкву і був її очільником до кінця свого життя. Людина великої сили волі, патріот своєї країни, який заповідав своїм нащадкам: "Не потоком шумних і галасливих фраз, а тихою й невтомною працею любіть Україну...".

Пиріг, Руслан Якович. Михайло Грушевський [Текст] : біогр. нарис / Р. Я. Пиріг, В. В. Тельвак. - Київ : Либідь, 2016. - 574, [1] с. : іл. - 1000 экз. - ISBN 978-966-06-0731-6

На великому історіографічному і джерельному матеріалі подано біографічний портрет видатного українського інтелектуала, громадсько-політичного і державного діяча Михайла Грушевського. Висвітлено величезну наукову, видавничу й організаторську роботу вченого, його різнопланову громадську та політичну працю, вперте обстоювання своїх світоглядних позицій, вимушене балансування між історією і політикою. Життєпис Великого Українця відтворено в контексті тогочасного суспільства та на тлі бурхливих подій українського минулого кінця XIX ‒ першої третини XX століття.


2017 рік проголошено Роком Української революції 1917-1921 рр.
Чи буде правда між людьми?
Повинна буть, бо сонце стане
І оскверненну Землю спалить!
(Тарас Шевченко)

Книги відтворюють доленосні для України події революції 1917-1921 рр, час визвольних змагань, героїчних спроб визволення з-під російського імперського ярма, відновлення української державності. 

Горліс-Горський, Юрій Юрійович. Холодний Яр [Текст] / Ю. Ю. Горліс-Горський ; упоряд., передм., наук. комент. Сергія Луніна. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2017. - 398, [1] с. : іл. - ISBN 978-617-12-2503-9

Книга вийшла нині, під час спроби ще раз розділити Україну. Тисячі земляків захищають нашу державу на Сході. Більше двох тисяч з них загинули в боях. Своє життя наші воїни віддали за Україну, йдучи у бій з гаслом "Воля України або смерть", яке вишите на прапорі Холодноярської республіки. 

Антонов-Овсеенко, Антон Антонович. Три войны России с Украиной [Текст] / А. А. Антонов-Овсеенко. - Харьков : Фолио, 2016. - 345, [25] с. : ил. - Бібліогр.: с. 337-344. - ISBN 978-966-03-7508-6

Російський історик та журналіст Антон Антонов-Овсєеєнко, онук відомого революціонера В. А. Антонова-Овсєєнко, син письменника-дисидента, засновника музею історії ГУЛАГа, опублікував книгу про війни Росії з Україною: перша - в 1917-1920 рр, друга - 1939-1954 рр, третя - почалася в 2014 році.


З першої світової війни беруть початок усі жахіття, що відбувалися у світі в 20 ст. Про війну мало згадують, про неї мало що відомо. 

Енґлунд, Петер. Захват і біль битви. Перша світова у 211 епізодах [Текст] / П. Енґлунд ; [пер. Н. В. Третякової]. - Харків : Фоліо, 2016. - 554, [1] с. : іл. - Бібліогр.: с. 512-516. - Пер. изд. : Stridens skönhet och sorg / Peter Englund. - 2008. - ISBN 978-966-03-7435-5 

Петер Енґлунд - шведський історик, археолог, філософ (народився 1957 року). Захистив докторську дисертацію з історії в Упсальському університеті. Спеціалізується на добі величі Шведського королівства у ХVІІ сторіччі. Його книжки продаються у Швеції великими накладами (понад 200 тис. примірників) і перекладаються багатьма мовами. 2002 року Петера Енґлунда прийнято до Шведської академії, з 1 червня 2009 р. він став її секретарем. Голова журі Нобелівської премії з літератури - щороку оголошує імена лауреатів нобелівських премій.

Його книга про Першу світову війну заснована на щоденниках і спогадах її учасників. Автор, досліджуючи архіви, відновив хід подій Першої світової війни. Кожен із дев'ятнадцятьох абсолютно різних людей з обох боків конфлікту розповідає про ту війну, що зазнав особисто, зокрема: багатодітна американка, яка влітку перебувала в маєтку в Польщі; датський пацифіст, мобілізований до німецької армії; російська медсестра; австралійка, яка приїхала на своїй вантажівці до Сербії, щоб служити в армії шофером; російський офіцер; німецький матрос; шукач пригод, латиноамериканєць, від якого відмовляються всі армії, крім османської; французький дипломат та ін. Петер Енґлунд показує, як настрій і сприйняття війни людиною змінюються від захоплення та ентузіазму до тотального страху і ненависті...

Автор таким чином уклав щоденникові записи, що події розтортаються послідовно. Ми можемо побачити війну місяць за місяцем водночас на всіх фронтах. Саме в Першій світовій беруть початок усі жахіття, що відбувалися у світі в ХХ столітті. Про цю війну мало згадують, про неї мало що відомо. Книга «Захват і біль битви. Перша світова у 212 епізодах» заповнює цю прогалину.

Ларченко, Борис Іванович. Спогади водія маршала Рокосовського - 2 [Текст] / Б. І. Ларченко ; ред. М. Ф. Каменюк. - 2-ге вид. - Вінниця, 2017. - (Б-ка альманаху "Русалка Дністровая")

Книга читається легко, творча уява, як швидка течія, затягує читача у вир небуденних подій, свідком яких він був (під час служби в армії був водієм маршала Рокосовського). 

Мудраченко, Микола Романович. Друга партизанська бригада 1942-1944: від партизанщини до партизанства [Текст] : [наук.-док. дослідж.] / М. Р. Мудраченко ; Держ. архів Вінниц. обл., Краєзнав. т-во "Поділля", Робоча група редкол. тому Зводу пам'яток історії та культури Вінниц. обл. - Вінниця : Нілан, 2015. - 567 с. : фот. - (Бібліотека журналу "Вінницький край"). - Текст частк. рос. - ISBN 978-966-924-130-6

У книзі автор відтворює історію періоду німецької окупації 1941-1944 рр. тієї частини, території Вінницької області, яка увійшла до німецької зони окупації та Райхскомісаріату "України". Книга присвячена пам'яті батька автора Романа Наумовича Мудраченка, який загинув 14 вересня 1943 р. під Слов'янськом, та Ігоря Сергійовича Романовича, його правнука, майора, заступника командира першого батальйону 92-ї окремої механізованої бригади, що поліг 27 серпня 2014 р. під Іловайськом.


Радіти життю - бажання абсолютно природне для кожного. Ми прагнемо і потребуємо приємних емоцій так само, як потребуємо свіжого повітря, води та їжі. Кажуть найпростіший спосіб бути щасливим - облишити все, що тебе засмучує. Тож спробуємо навчитись помічати й цінувати приємне! Адже насправді нас оточує незліченна кількість простих і незначних речей, що здатні поліпшити нам настрій за мінімальних зусиль. Не вірити - то спробуйте! Читайте книги із серії: "Карта світу", "Театральна колекція", "Бібліотека газети "День".


Читання книг назвали одним з самих ефективних немедикаментозних методів лікування навіть тяжких форм депресії: про це повідомили шведські вчені. Тож читайте, насолоджуйтесь новими надходженнями українських письменників і разом чекаємо весну. Є книги, які стають улюбленцями читачів і не дивлячись на те, що з часу їх видавництва пройшло вже декілька років, їх чекають і продовжують читати.






Малими ми всі вміли радіти без приводу, дивуватися звичним речам і вірили в казки. А коли подорослішали ,то розучилися літати, бо "літати можуть тільки ті, хто веселий ,невинний та безтурботний", перестали розуміти ,"про що говорять дерева", і мову сонячного світла, і нічні бесіди далеких зірок,і вже рідко "бачимо серцем". 

Пропонуємо добірку дитячих книг, які добре читати в колі сім'ї. Бажаємо любові та уваги рідних людей, здоров'я і того що живить душу й ладнає її струни на радість буття. Щоб усе вдавалось і задумувалось нове. Нехай добро примножується,а все лихе обминає десятою дорогою. Всіх благ і радощів земних, щоб були сили радіти і втішатися гарними новинами зі Сходу України,розумними книгами і вдячними читачами!
А книги - то святе причастя
Від нього в головах ясніш,
Коли б Всевишній трішки щастя,
Ще наділив, хоча б на гріш.
(Олекса Ющенко)

Коментарі