Презентація "Сонячно алеї" Томаса Бруссінга


2017 рік оголошено Роком німецької мови в Україні. 25 квітня ГО "Гармонія" в рамках проекту «Мова. Культура. Німеччина» відбулась презентація книги Томаса Бруссіга "Сонячна алея". Серед гостей заходу - читачі бібліотеки-партнера Гете-Інституту в Україні, члени ГО "Гармонія".

Ми представили видання, присвячені історії, культурі Німеччини. З доповіддю про історію Берлінського муру виступив Олексій Олексійович Циганков - історик за фахом, голова ГО "Креативний простір", головний спеціаліст Департаменту культури ВМР. За допомогою нашої колеги О. А. Крижанівської з бібліотеки для дітей та юнацтва гості здійснили віртуальну подорож Німеччиною.

Моя доповідь була присвячена новелі "Сонячна алея" та її автору Томасу Бруссіга. Це молодіжний роман про той час, коли Німеччина була розділена на Східну і Західну, а події відбуваються на самому кордоні. Історія про звичайних людей з їхніми радощами і бідами, приправлена сумним темним гумором і елементами абсурду, пов'язаного з соціалістичною пропагандою. "Сонячна алея" - не тільки приємна й легка історія, не тільки захоплююча гумореска, яку можна покласти у кишеню куртки і прочитати в транспорті по дорозі з роботи. Це – ще одна спроба пережити, переосмислити, інтерпретувати минуле.

Маленькі відвідувачі на зустрічі стали учасниками перформансу "Розпис Берлінської стіни". А ще на майстер-класі, який провела працівник "Гармонії" Тетяна Тетер, діти виготовляли традиційні німецькі годинники з зозулею. Також організатори підготували вікторину, переможці якої отримали подарунки від наших партнерів Гете-Інституту в Україні. Окрім того, учасники мали унікальну можливість оглянути експонати інсталяції "Назад в минуле".

Закінчилась зустріч дегустацією традиційних мюнхенських сосисок з баварською гірчицею та рулькою. А на десерт куштували імбирне печиво і яблука в шоколаді. Наша бібліотека з 2009 року є партнером Гете-Інституту в Україні та учасником проекту "Мова. Культура. Німеччина". Завдяки такій співпраці читачі мають прямий доступ до актуальних та корисних німецьких медій, які відповідають їхнім потребам.


















Коментарі