Світло нескореної душі


23 квітня виповнюється 100 років від дня народження Григорія Тютюнника, українського письменника, журналіста, публіциста.
Григорій Михайлович Тютюнник народився 23 квітня 1920р. в селі Шилівка Зіньківського району на Полтавщині, в сім’ї селянина-бідняка. У 1938 р. закінчив Зіньківську середню школу і вступив до Харківського університету, навчання в якому перервала друга світова війна. Після війни викладав українську мову та літературу у Львівському технікумі підготовки культосвітніх працівників. Також працював співробітником львівського журналу «Жовтень», вів активну і напружену літературну діяльність.
Григорій Тютюнник є автором збірки «Зоряні межі» (1950), повістей «Хмарка сонця не заступить» (1957), «Буг шумит» (1965), роману «Вир» (1960-1963).
Вже після смерті письменника світ побачила його збірка поезій воєнного часу «Журавлині ключі», яка була надрукована у 1963 році.
Роман Григорія Тютюнника «Вир» посідає особливе місце як у творчості прозаїка, так і в історії української літератури. Його поява стала справжньою подією в літературному житті, засвідчила відродження національної словесності. 
Помер Григорій Тютюнник 29 серпня 1961р. у Львові. Похований на Личаківському цвинтарі.




Коментарі