Довга дорога додому


Щороку в Україні 18 травня - День пам'яті жертв депортації кримських татар, а також День боротьби за права кримськотатарського народу.
11 травня 1944 року було прийнято постанову «Про кримських татар», у якій наводилися претензії до кримськотатарського населення : масове зрадництво та колабораціонізм, хоча насправд і жодних доказів тому не існує.
Депортація розпочалася о 3-й годині ранку 18 травня 1944 року і продовжувалась 2 дні.
На збори давалося від кількох хвилин до півгодини, дозволялося брати з собою особисті речі, посуд, побутовий інвентар та провізію . Кримських татар звозили машинами до залізничних станцій Бахчисарая, Джанкоя та Сімферополя, звідки ешелонами відправляли на схід.
Під час головної хвилі депортації було виселено 180 014 осіб . Окремо 5989 чоловік, звинувачених у співпраці з німцями, було заарештовано. Вони потрапили до ГУЛАГу і в подальшому не враховувалися в загальних відомостях про вигнанців.

До цієї дати відділом організації та використання фондів підготовлена тематична підбірка літератури.








Коран — священна книга мусульман, записана понад чотирнадцять століть тому.
На полицях усіх мечетей зберігаються всі існуючі переклади Корану, в тому числі і українською.
В Україні проживає більше півмільйона мусульман, тому ця Священна книга в українському перекладі є також важливим внеском в нашу культуру.


Чимало доріг Криму ведуть з тисячоліття до тисячоліття. А скільки легенд і переказів плинуть над цією землею… Скільки видатних осіб були пов’язані своїми долями з Кримом…
Ця книга – розповідь про Кримську давнину, що грунтується на дослідженнях археологів та краєзнавців.

У книзі йдеться про стосунки між українцями та їхніми предками й тюрками. Особливо акцентується увага на стосунках між українським козацтвом, з одного боку, та Кримським ханством та Османською імперією, з другого. Показано, що в генезисі українського етносу помітну роль відіграли тюрки, а українська культура має чимало тюркських елементів.

 



Книга українських журналістів кримськотатарського походження про національного лідера свого народу, дисидента, правозахисника, який на міжнародному рівні відстоює права своєї батьківщини. Історія його життя — це історія боротьби кримськотатарського народу.


Цей альбом є першим виданням про кримськотатарське образотворче мистецтво. У ньому представлена творчість кримськотатарських художників – живопис, графіка та скульптура.


Ц цій книжці зібрано казки та легенди кримчаків, і водночас — основну інформацію про історію, культуру та життя в Криму від давнини і до сьогодні.




Сонячний, загадковий і неповторний Крим! Ця земля просто не могла не породити безліч казок і легенд, які кримськотатарський народ дбайливо зберіг і проніс крізь всю свою буремну історію. Їхні герої – сміливці і чарівні красуні, султани і султанівни, падішахи і робітники, мудреці та дурники. Яскраві і колоритні, ці казки сповнені звичайної життєвої філософії, де понад усе цінується справедливість та воля, а добро і розум неодмінно переможуть зло.


Шануємо і пам'ятаємо!








Коментарі