Погляд крізь час

 

 В 2021 році Українським інститутом книги  презентовано  проєкт "30 знакових книжок нашої Незалежності".

Його мета - створення переліку найважливіших творів, які викликали суспільний резонанс, сформували імідж України за кордоном та сприяли  єднанню країни.

Бібліотекарі, видавці, журналісти, письменники, літературознавці, перекладачі, культурні менеджери, мовознавці, критики та інші фахівці книжкового ринку  запропонували список книг, виданих з 1991 по 2021 роки.

Кожен українець мав  можливість обрати три книги, які вважає визначними для  України. Остаточний перелік оголосило журі проєкту.

Ці книги є в фондах нашої бібліотеки. Пропонуємо користувачам замовити та прочитати твори, які увійшли в перелік проєкту.

Розпочинаємо цикл переглядів цієї літератури.



Повне академічне видання в 12 томах. Зібрання розділене на дві групи. З 1-го по 6-тий томи представлені всі твори класика, а також щоденники, автобіографія та наукові праці автора. Сьомий-одинадцятий томи - художня спадщина Тараса Шевченка - картини, малюнки, ескізи, замальовки тощо.


Із нагоди 150-річчя від дня народження Лесі Українки Український інститут книги опублікував повне нецензуроване видання її творів в 14-х томах. 
Принципова відмінність зібрання –  максимальна увага до рукописів Лесі Українки, зокрема до чернеток, які відкривають завісу над таємницями творчого процесу.Видання поділене тематично і жанрово: драматургія, поезія та ліро-епічні поеми, художня проза, літературна критика та публіцистика, переклади, записи народної творчості та пісні, записані з голосу Лесі Українки, «Стародавня історія східних народів» та конспекти, виписки, нотатки, листування.


Один з найвідоміших творів Оксани Забужко, відзна­чена багатьма престижними нагородами. Про що ж ця книга? Про Лесю Українку. Про літературу. Про історичну дійсність в розрізі цілих епох і цивілізацій.

Далі буде...

Коментарі