Нащадки великих

 

Продовжуємо цикл переглядів книг в рамках проєкту "30 знакових книжок нашої Незалежності".



Книга професора канадського університету, українця за походженням, визнана кращим популярним викладом історії України передусім нетрадиційною концепцією української історії, прагненням автора до наукової об'єктивності, неупередженістю позиції, зваженістю оцінок, а головне -  ідеєю національного відродження України.


В доступній та цікавій формі автор розповідає про історію нашої держави від часів Геродота до сьогодення, про те, як наша країна боролася за право бути незалежною та, що сприяло становленню української нації. 


Видання творів геніального поета-правозахисника. Перша спроба найповніше представити читачеві його творчий доробок та скласти змістовне уявлення про Василя Стуса. Підготовлено на архіві поета.


В книзі автор розповідає про маловідомі факти життя, ув'язнення та загибель одного з найбільш визначних не тільки українських, а і європейських поетів ХХ століття. В ній зібрано документи з шеститомної кримінальної справи, вміщено протоколи обшуків, допитів, листи, фотографії, статті Вахтанга Кіпіані, а також відомих дисидентів - Василя Овсієнка, Леоніда Бородіна. Додано останні прижиттєві нотатки Стуса - «З таборового зошита», таємно передані з табору на волю.
Всі обставини таких судових справ стали відомі лише в наш час. Адвокатом Василя Стуса був Віктор Медведчук. Він звернувся з позовом до суду, але його спроба заборонити розповсюдження видання закінчилася провалом. 
Про книгу знають, її читають і обговорюють.

Далі буде...

Коментарі