Залиш по собі пам'ять

 


Завершуємо огляд книг з проєкту "30 знакових книжок нашої Незалежності".




Роман відтворює одну з найдраматичніших сторінок нашої історії - боротьбу українських повстанців проти більшовицької влади у 1920-х роках. Повіяв вогонь із Холодного Яру і лицарі лісу освятили зброю на московського ката. Найзапекліші з них - залишенці - продовжили боротьбу навіть тоді, коли в Україні утвердилася диктатура чужинців. Таким був загін отамана Чорного Ворона.


Незважаючи на те, що книга заснована на історичних подіях, це більше пригодницько-містичний роман. Автор не завжди достовірно описує окремі історичні факти. Тут ви знайдете і реінкарнацію, і потойбічний світ. Події відбуваються у двох часових просторах. Перший - довоєнний і воєнний Львів, другий – наші дні. У фіналі обидві сюжетні лінії все ж таки перетинаються.
 Це розповідь про таємничий Львів, у якому на кожному кроці причаїлася легенда, про місто зі своїм менталітетом, атмосферою, говіркою та запахом кави. 


У цій драмі немає нічого однозначного: ні персонажів, ні обставин, ні розв’язки, але, коли читаєш книгу, болить серце. Сімейна сага відтворює правдивий дух минулої епохи. В романі автор пропонує поринути у вирій людських поривань, страждань, справжньої любові. Письменниця яскраво відобразила галерею художніх образів і символів, які  точно вписуються в споконвічні цінності людського духу, уявлень про мораль та про порядність.


Роман - своєрідний епос-біографія одного поліського українця, який за свій столітній вік пережив п’ять держав: Російську імперію, УНР, Польщу, гітлерівську Німеччину, сталінський СССР. Доживши до наших днів, він опинився перед лицем  родинної, і національної драми, яка була запрограмована катастрофами XX століття. Десь із глибини його пам`яті виринає кохання,  біль втрати,  круговерть війн та режимів,  радощі та горе в родині, гріхи й каяття…



Опинившись в таборі, ватажок бандерівських повстанців Данило Червоний наводить там лад! І нехай він планує втечу, йому єдиному до снаги приборкати ув’язнених злодіїв. Як це було, розкажуть три свідки: міліціонер, чекіст і ворог народу. Не шукайте Червоного ані серед мертвих, ані серед живих, шукайте - серед овіяних легендою!


Події розгортаються в Україні й Америці в кінці ХХ століття та обертаються правдивою середньовічною містерією, у якій героїня проходить кругами недавньої української історії, щоб зустрітися віч-на-віч із Дияволом...
 За визначенням Los Angeles Times це спроба осмислення нового життя в нововизволеній країні.




Книга про мужність, неймовірний героїзм і людяність українських солдат і офіцерів, бійців добровольчих батальйонів, всіх тих, хто опинився в кінці серпня 2014 року в "Іловайському котлі". Це чесна книга про війну, яка, як відомо, нікого ще не зробила краще, натомість, серед крові, вогню та заліза люди залишаються людьми.

Ці книги ви можете замовити та отримати з фондів нашої бібліотеки.
Цінуй українське, пишайся українським, люби українське, твори українським. Свій до свого по своє.






Коментарі