Роман Джеймса Джойса «Улісс» як енциклопедія модернізму

 


До 140-річчя від дня народження ірландського письменника Джеймса Джойса в нашій бібліотеці було презентовано його відомий роман «Улісс».
Початок ХХ століття – це час експериментів в літературі, мистецтві, філософії. Одним із митців-новаторів, який докорінним чином змінив художню прозу став ірландський письменник та поет Джеймс Джойс.
Вершина творчостi письменника - роман «Улісс» з самого першого тиражу зайняв перше місце в списку найдорожчих книжкових видань художньої літератури XX століття. Своєю появою цей твір викликав фурор, так як був написаний в зовсім новому форматі, досі невідомому читачеві. Тривалий час він був заборонений, а автора звинувачували в непристойності. Вперше повністю роман був виданий через 12 років після закінчення рукопису.
В сучасному світі, коли такий об’єкт як людська свідомість, активно вивчається, зацікавленість романом знову зросла. Завдяки своєму таланту, своєрідному гумору та ерудованості Джойс майстерно з’єднав опис одного дня (16 червня 1904р.) та захопливу мандрівку історією культурних здобутків усієї людської цивілізації. Дія відбувається у Дубліні, змальованому з такою топографічною точністю, що письменник жартував: «Якщо місто зникне з лиця землі, його можна буде відновити за моєю книжкою».
Головний герой – єврей Леопольд Блум, подорожуючи вулицями міста водночас мандрує світами античних міфів, історичних фактів та іронічних містифікацій. Один день із життя дублінців, описаний у романі "Улісс", нині святкується у всьому світі 16 червня як "Блумсдей". Можливо, це єдине міжнародне свято, присвячене твору мистецтва. Датування цього дня не було випадковістю. Само тоді відбулося перше побачення Джойса з Норою Барнакл, яка стала не лише дружиною письменника та матір’ю двох його дітей, а й Жінкою його життя і прообразом героїнь його творів.
«Улісс» і сьогодні вважається одним із найскладніших творів в історії літератури. Внесок Джеймса Джойса у розвиток світової літератури важко переоцінити. Сьогодні без творів ірландського письменника-модерніста неможливо уявити розвиток літератури.




Коментарі